blog

Betrokken kijkers met interactieve video

Online is alles aanklikbaar. Waarom je video's dan niet?

blog

Elk bedrijf wil dat hun video's tot op de laatste seconde worden gekeken, maar dat lukt slechts zelden. Uit onderzoek van Forrester blijkt dat bij een gemiddelde online video de completion rate gemiddeld tussen de 50 en 85% ligt. Dat kan, nee, moet beter. Hoe? Door het interactief maken van je video's verhoog je de completion rate tot maar liefst 90% of hoger.

Vergroot de betrokkenheid van de kijker
In de eeuwige strijd om de kijker zo lang mogelijk vast te houden is het zaak de betrokkenheid zo groot mogelijk te maken. Hoe langer de video is, des te belangrijker dat wordt. Een manier is om de aandacht vast te houden is door middel van interactiviteit. Dit kan bijvoorbeeld doordat de video extra informatie bevat, bijvoorbeeld:

  • Calls-to-actions 
  • Contactformulieren
  • Social content
  • Quiz of ander spelelement
  • Koopknop
  • Suggesties voor andere, gerelateerde content

Verschillende verhaallijnen
Een iets andere manier is de kijker zelf de keuze in handen geven wat er in het verhaal gaat gebeuren. Neem nu dit filmpje waarin gekeken wordt welke wijn bij jou past.

 

How to choose a wine you'll love!

Of deze van Philips, die wat ‘speelser’ is.

 

Interactieve video Philips

Het mooie is dat de kijker het gevoel heeft de regie in handen te hebben; hij of zij bepaalt immers voor een groot deel wat er gebeurt. Het maakt ook nieuwsgierig: wat volgt hierna? Je krijgt als kijker al snel de neiging om meerdere varianten (in totaal zijn het er bijna 1300!) te gaan bekijken.

Analyse van het kijkgedrag levert vervolgens cruciale marketinginformatie op. Waar kijkt de klant naar? Hoe lang? Waar klinkt hij of zij op? Welke actie wordt er vervolgens ondernomen?

Screenshot interactief videoproject Glorydays Media

Veel gestelde vragen en handleidingen
Een mooie toepassing van interactieve video is de mogelijkheid om op een heldere manier veelvoorkomende vragen en/of problemen te behandelen. De kijker krijgt een aantal keuzes en wordt aan de hand hiervan naar een oplossing geleidt. Video is een veel betere manier dan eindeloos veel tekst met plaatjes, simpelweg omdat het duidelijker is en de aandacht veel makkelijker vastgehouden wordt. Omdat het zo efficiënt is, zullen ook minder consumenten een beroep doen op de klantenservice, wat weer een kostenbesparing oplevert.

Samsung bijvoorbeeld heeft een hele serie interactieve video’s gemaakt waarin veel voorkomende vragen over hun producten worden uitgelegd.

Beter personeel, minder kosten
Hoe zorg je dat mensen langer op je site blijven, inzicht krijgen in het werk dat je doet of – misschien in dit geval het belangrijkste – de beste kandidaten op je vacature reageren? De Britse dienst justitiële inrichtingen had veel vacatures te vervullen. Voldoende sollicitanten vinden was geen probleem – in tegendeel. In feite reageerden teveel mensen. Het doel was dus om minder sollicitanten te krijgen, daarmee tijd te besparen en tegelijkertijd kandidaten krijgen van een hoger niveau. Met andere woorden: het kaf van het koren scheiden en bovendien veel kostbaar geld besparen.

Hoe ze dat deden? Door sollicitanten de volgende interactieve video voor te schotelen.

 

So you wanna be a prison guard?

Het werkte bijzonder goed. Het niveau van de kandidaten was hoger en er werd in vergelijking met de campagne het jaar ervoor 200.000 pond bespaard!

Zelf kijken of er een gevangenisbewaarder in je schuilt? Doe de interactieve video-test hier: 

So you wanna be a prison guard? 

E-learning
Interactieve video’s zijn ook uitermate geschikt voor e-learning toepassingen. Deze vertel-wijze vereist een actievere kijkhouding, waardoor de stof sneller kan worden opgenomen en beter wordt onthouden. 

 

 

Zo leuk als bovenstaande video en zó interactief zijn ze helaas niet! Maar interactieve video heeft zeker z’n waarde in het onderwijs.

Interactieve video biedt daarnaast natuurlijk voordelen voor de docent. Je kunt precies bijhouden wie wat gekeken heeft, wat hij heeft geantwoord of waar hij heeft geklikt. Groot voordeel is ook dat de docent aan de hand van de statistieken een goed inzicht krijgt in wat werkt en wat niet; waar leerlingen bijvoorbeeld moeite mee hebben. De lesstof kan hier vervolgens op aangepast worden, wat weer een kwaliteitsverhoging betekent. Het woord ‘lesstof’ moet je breed zien: ook in het kader van personeelstraining – en opleidingen zijn interactieve video’s een niet te onderschatten hulpmiddel.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Kies je werkgebied en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom video op jouw vakgebied 

  • Trends & nieuwe technologie
  • Inspirerende en succesvolle videoprojecten
  • Tips en tricks voor het ontwikkelen van een videostrategie