blog

Gebruik VR Video om je organisatie op de kaart te zetten

It’s video Jim, but not as we know it

blog

Virtual reality: als concept is het niet nieuw, maar de techniek maakt het nu voor het eerst voor een groot publiek toegankelijk. Het wordt mede daarom gezien als the next big thing. Facebook kocht niet voor niks het bedrijf achter de Oculus Rift en Google richtte zich direct op een groot publiek met de Cardboard, een simpel kartonnen houdertje voor je smartphone waarmee 360 graden video voor iedereen te bekijken valt. YouTube zet vol in op VR en 360 graden video, en ook Samsung (Gear VR), HTC (Vive) en Windows (InMind) komen met VR-brillen op de markt. Welke kansen biedt dit medium voor bedrijven?

Nee. We gaan het hier niet hebben over de seksindustrie. Alhoewel: daar is het al een succes en een gouden regel in de videomarkt is: als het daar werkt, dan heeft het potentie. No pun intended. Van VHS-banden tot internet: de seksindustrie is altijd voorloper wat betreft de toepassing van nieuwe technologieën. Maar nee. Daar gaan we het dus niet over hebben.

VR vs 360
Het verschil tussen 360 graden video en virtual reality (VR) is overigens een subtiele. Beiden hebben als doel je onder te dompelen in het beeld; je het gevoel te geven midden in de actie te bevinden. Bij 360 graden video gaat het nog over ‘platte’ videobeelden. Het is goedkoper en laagdrempeliger en daarmee een soort van opstapje naar het ‘echte’ werk: virtual reality. Hierbij worden met behulp van een speciale bril, 3D beelden en ‘ruimtelijk geluid’ (spatialized sound) werkelijk VR bereikt. Goede hardware is hierbij een noodzaak en de Oculus Rift en navolgers hiervan lijken dat obstakel weg te nemen.

“It’s video Jim, but not as we know it.”
Welke 360/VR toepassingen zijn interessant voor het bedrijfsleven? Het platform blinkt natuurlijk uit in het gevoel te geven op de eerste rij te zitten; je midden in de actie te bevinden – soms letterlijk. Het is er voornamelijk op opgericht om de kijker een ervaring te geven van iets wat ze normaal gesproken nooit zouden kunnen zien; ze het gevoel te geven fysiek op een plek te zijn die zonder de techniek in feite onbereikbaar is.

Dat kan bijzonder spectaculair zijn. Altijd al willen skydiven, maar het nooit gedurfd? Voilà!

 

GoPro VR Skydiving with GoPro Bombsquad - A Virtual Reality Experience

Of een expeditie naar het binnenste van een vulkaan willen maken? Here ya go!

 

Expedition to the Heart of an Active Volcano  360° Video

Van (andermans) huiskamer tot volle stadions
Een van de eerste ondernemers die kansen zagen van 360 graden video en deze met beide handen grepen waren makelaars. Hier was een mogelijkheid voor geïnteresseerde huizenkopers om rond te kijken in iemand anders woning - vanaf welke locatie dan ook. Een virtuele tour geeft je de ruimte om echt rond te kijken; is minder dwingend dan een standaard video of een serie foto’s.

 

makelaarsvideo 360 graden Molenstraat 10B, Reusel

VR is dus handig om gebouwen van binnen te bekijken - zelfs als die nog helemaal niet bestaan. Architecten gebruiken het inmiddels om beter inzicht in hun ontwerpen te krijgen. Hoe voelt een ruimte? Waar is de zon op dat moment van de dag? Hoe verhoudt het gebouw zich tot de omgeving? Een ontwerp was nog nooit eerder zo levensecht, voordat er ook maar een paal de grond in is geslagen.

 

IRIS Virtual Reality Architecture Demo Walkthrough

Ook sportevenementen lenen zich uitstekend voor 360/VR. Getty Images, een van de grootste foto- en video stockbedrijven ter wereld, lanceerde in 2016 de Getty Images Virtual Reality Group, die – om te beginnen! – 12.000 high-res 360 graden beelden aanbood. Dat op zich al indrukwekkende aantal zal flink groeien, niet in de laatste plaatst omdat hun 360 graden camera’s aanwezig waren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Vanuit je luie stoel op reis
Reisorganisatie Thomas Cook liet VR films maken, die klanten in hun winkels konden bekijken. Daarmee konden ze bijvoorbeeld een virtuele helikoptertour boven Manhattan maken, of de Egyptische piramiden bezoeken. Maar het grote voordeel is dat ook kleinere, minder ontdekte plekken zo op een bijzonder aantrekkelijke aan de man gebracht kunnen worden. Het bleek een succes: in de eerste drie maanden was er een ROI van maar liefst 40%.

Ook voor niet-adrenaline junkies
Het zijn de spectaculaire voorbeelden die vaak de meeste aandacht opeisen, maar in feite zijn de mogelijkheden voor360/VR legio – en overschrijden ze de pure entertainment. Het kan zelfs iets toevoegen aan een relatief simpel interview.

 

Michelle Obama 360

Het verhaal van de presidentsvrouw wordt met behulp van graphics en video op een speelse manier geïllustreerd en kracht bij gezet. Doordat je rond kunt kijken krijg je meteen ook een soort making of te zien, een kijkje achter de schermen. Hoe gaat het er bij zo’n interview aan toe? Het lijkt een redelijk intiem gesprek, maar kijk eens hoeveel mensen er over de schouder meekijken.

Kansen voor het bedrijfsleven
VR/360 biedt kansen om je bedrijf op een unieke manier te presenteren. Geef bijvoorbeeld een blik achter de schermen met een tour door het bedrijf. Het geeft met recht een extra dimensie aan HR- en vacaturevideo’s.

 

Profiltra 360: VR Video van Glorydays Media

“I’m a doctor Jim, not a VR specialist”
Ook de biomedische wetenschap heeft de mogelijkheden al ontdekt. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor artsen om op afstand onderzoeken verrichten. Ook het menselijk lichaam en zelfs operaties kunnen in 360 graden bekeken worden, en kunnen met behulp van robottechnologie zelfs op afstand uitgevoerd worden. Collega-artsen en studenten medicijnen kunnen hierbij virtueel aanwezig zijn en meekijken over de schouder van chirurg. Waardevolle training!

Maar de toepassingen zijn ook hierin legio. Zo wordt VR ingezet bij de bestrijding van angst.  

 

Real Future. De onvoorstelbare toekomst van VR in medicine 

Trainingsdoeleinden & kwaliteitsinspecties
Inspecties van lastig te bereiken plekken - anders dan het menselijk lichaam -kunnen ook op afstand gedaan worden. De voordelen? Het bespaart tijd, het is goedkoper, veiliger, en meerdere mensen kunnen tegelijk meekijken. Inmiddels worden er drones ingezet om vliegtuiginspecties een stuk efficiënter te maken. Het zal niet lang duren voordat de VR-variant hiervan z’n intrede zal doen.

 

EasyJet gebruikt drones voor inspectie van vliegtuigen

Detailhandel / Productdemonstraties
Bedenk je eens in dat je online naar een product zoekt en vervolgens niet de ene na de andere foto hoeft aan te klikken, of een video moet bekijken die net niet die hoek in beeld neemt die jij interessant vind. Stel dat je om het product kunt lopen en kunt inzoomen op details en aan kunt geven of je van dat ene onderdeel meer wilt weten. Zullen klanten dit willen? Absoluut. Zal dit verkopen helpen? Geen twijfel mogelijk. Het klinkt als toekomstmuziek, maar het zit er aan te komen. Waarschijnlijk sneller dan je denkt…

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Kies je werkgebied en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom video op jouw vakgebied 

  • Trends & nieuwe technologie
  • Inspirerende en succesvolle videoprojecten
  • Tips en tricks voor het ontwikkelen van een videostrategie