blog

Hoe zorg je dat je video's gevonden, gezien en gedeeld worden

Het managen van een YouTube-kanaal

blog

Geen enkel zichzelf respecterend bedrijf heeft vandaag de dag geen eigen videokanaal. Het is niet vreemd dat velen hierbij kiezen voor YouTube. YouTube, eigendom van zoekgigant Google, heeft naar eigen zeggen een miljard gebruikers en er worden per dag 300.000 video’s geüpload, oftewel 80.000 uur beeldmateriaal per dag. En op het moment dat u dit leest zijn die statistieken alweer hopeloos verouderd, want de groei is er nog lang niet uit. Maar die onvoorstelbare hoeveelheid video's stelt organisaties ook voor een enorme opdracht: hoe zorg je ervoor dat je video's gevonden, gezien en gedeeld worden? 

One of these days I'm gonna get organiz-ized!
Met het uploaden van wat bewegende beelden heb je nog geen branded channel – zeker niet met de schier oneindige hoeveelheid video’s die concurreren om de gunst van de kijker. Hoe zorg je dat joe kanaal en je video’s gevonden worden? En minstens net zo belangrijk: hoe zorg je dat ze terugkeren? Organiseren is hierbij het toverwoord.

The Basics: Begin bij het begin
De video’s staan natuurlijk niet in het luchtledige. Ze zijn onderdeel van een eigen pagina op YouTube. Dit is het visitekaartje van jouw kanaal: hier wordt de uitstraling gecreëerd,  met behulp van logo’s, banner en tekst. Met andere woorden: voer je huisstijl door in je YouTube kanaal en vergeet vooral niet om links naar social media kanalen en website toe te voegen. 


Video’s uploaden – met alle toeters & bellen
Tijd om video’s toe te voegen! Uiteraard is deze in de hoogste kwaliteit (minder dan 720p is vandaag de dag echt not done), met een goede, pakkende titel, een correcte beschrijving, geplaatst in de juiste categorie. YouTube is van Google dus gebruik de SEO termen die je ook gebruikt voor je website. Vergeet in de omschrijving niet de url van de bedrijfswebsite en maak, wederom in het kader van SEO, niet om je video van de juiste tags te voorzien. 

Dan de thumbnail. Kies deze met zorg. Het is als de omslag van een boek: het eerste wat mensen zien en dus erg belangrijk. En wat wordt gekozen als de channel trailer? Hoe ziet je nieuwste video eruit, of de ‘belangrijkste’? Of is het wellicht handig om een aparte video te produceren die in één keer aan de bezoeker toont waar het kanaal voor staat? Dat laatste is aan te raden. De zogenaamde channel trailer is het visite-kaartje van je aanwezigheid op YouTube. 

En verder
Het is geen rocket science, maar er moet wel antwoord gegeven worden op vragen als: op welk moment gaat een video ‘de lucht in’? Moeten er annotaties in de video getoond worden? Zo ja: welke? En op welk moment in de video? Moet de video ondertiteld worden? Welke video’s zijn gerelateerd? Moet er een featured video in een video getoond worden? (En zo ja: welke?) Mag er commentaar geleverd worden? Linkt de video aan het eind ergens naar? En wordt er automatisch een volgende video gestart? (En ook hier: welke?)

Veel video’s. En nu?
Als er veel video’s zijn is een goede organisatie onontbeerlijk. Playlists maken is dan een must. Een goed voorbeeld van een strak georganiseerd YouTube-kanaal is die van Red Bull. De video’s zijn hier overzichtelijk geordend in playlists.

En niet alleen dat: ze hebben ook aparte kanalen gecreëerd voor de diverse soorten content die ze sponsoren.

Ga naar het YouTube kanaal van Red Bull

Spread the word video!
Social media spelen een cruciale rol in het verspreiden van (nieuwe) video’s, maar dé manier om bezoekers te laten terugkeren is doordat ze zich abonneren op je kanaal. Maak die optie zo laagdrempelig mogelijk. Let hierbij wel op dat niets zo contraproductief werkt als een drammerige boodschap.

Kortom
Laten we eerlijk zijn: een YouTube-kanaal beheren is op zich niet zo moeilijk. Maar het aanbrengen van een heldere structuur met een goed doordachte organisatie, in combinatie met alle opties die YouTube biedt (en die veranderen aan de lopende band), kan het een tijdrovende, ja zelfs specialistische klus maken. Dit aan de professionals overlaten is in veel gevallen de beste optie.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Kies je werkgebied en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom video op jouw vakgebied 

  • Trends & nieuwe technologie
  • Inspirerende en succesvolle videoprojecten
  • Tips en tricks voor het ontwikkelen van een videostrategie