blog

Verbeeld je bedrijfscultuur met video

Zes aansprekende voorbeelden van corporate storytelling

blog

Een bedrijfsfilm - of Corporate Story - is een verhaal van uw organisatie dat uw merk verbindt met consumenten. Een verhaal dat management verbindt met werknemers. Een verhaal over gedrevenheid, passie, trots en ambitie. Een verhaal brengt mensen in beweging.

Waarom moet je een bedrijfsfilm maken?
Een verhaal heeft beelden nodig en een inspirerende bedrijfsfilm is de ideale binnenkomer; aan het begin van een presentatie op een event, op de 'over ons'-pagina van je website, in je marketingcampagnes of bij de werving van nieuwe medewerkers. In een bedrijfsfilm verkoop je geen producten, maar verkoop je de organisatie, geschiedenis, ambitie en werkwijze. 

  • Leg het 'DNA' van je bedrijf vast en laat zien waar het bedrijf vandaan komt.
  • Laat zien wat je drijfveren zijn aan leads, klanten en (nieuwe) medewerkers
  • Toon werkvloer en medewerkers aan de buitenwereld.

Onderzoek naar online video-gebruik binnen MKB
Onderzoek van Glorydays Media laat zien dat de bedrijfsfilm voor veel MKB-organisaties nog onontgonnen terrein is: slechts 42% van de ondervraagden (n=264) heeft ooit een video laten produceren waarin de bedrijfscultuur centraal stond. Veelzeggend is wel dat 90%  van deze groep tevreden tot zeer tevreden was over het resultaat.

Laten we er een paar voorbeelden bij pakken. Deze van Harley Davidson heeft een heldere boodschap.

 

 

Wellicht een beetje ‘te Amerikaans’ voor ons, maar het zet wel erg goed neer waar het merk voor staat en – ook niet onbelangrijk – is mooi gemaakt.

De video van online winkel Zappos benadrukt vooral het familiegevoel binnen het bedrijf. Het product speelt – opmerkelijk – in feite een ondergeschikte rol: het gaat om de werknemers. Het zijn immers de mensen die het bedrijf maken.

 

 

Sterkte quote en in feite het motto dat uitgedragen wordt: “I think that we’ve always felt that competitors could copy our selection, they can copy our shipping—but one thing that could never be copied was our company culture.”

De ideale werkgever
Start-up BambooHR gebruikt stop-motion animatie – wat de video een frisse uitstraling geeft – om de bedrijfscultuur uit te dragen en zichzelf te presenteren als ideale werkgever.

 

 

Koffiegigant Starbucks zet het bedrijf neer aan de hand van enkele voormalige stagiairs, die inmiddels bij het bedrijf uit Seattle in dienst zijn getreden. Een video waar de (doorgroei)mogelijkheden van het personeel centraal staan – en die daarmee een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur toont.

 

 

Humor om te lachen
Zendesk (maker van klantenservicesoftware) gebruikt humor. Droge humor.

 

 

Stel je voor dat je bij Zendesk werkt en aan iemand die het bedrijf niet kent wilt uitleggen wat voor bedrijf het is. Dat kun je natuurlijk uitgebreid vertellen. Of je kunt verwijzen naar de website of wellicht heeft het bedrijf een gelikte folder gemaakt die kunt laten zien. Maar zeg nou zelf: is video niet de meest aantrekkelijke vorm? Eén die in enkele minuten duidelijk maakt wat voor een bedrijf dit is?

Nog een stapje verder gaat Twitter. Hun opzettelijke knullige corporate culture video - die de standaard bedrijfsfilms juist een hak lijkt te zetten - legt de nadruk op de eigenzinnigheid van het bedrijf.

 

 

Bonusvoorbeeld en luistertip
De onvolprezen podcast 'This American Life' vertelt verhalen over het dagelijks leven in de Verenigde Staten. In 2013 brachten ze een maand door bij een Jeep dealer op Long Island. Het doel van de dealers: 129 auto's verkopen. De mogelijke bonus: $ 89.000. Wat volgt is een bloedstollend verhaal en een uitmuntend voorbeeld van corporate storytelling.

129 Cars - This American Life

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Kies je werkgebied en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom video op jouw vakgebied 

  • Trends & nieuwe technologie
  • Inspirerende en succesvolle videoprojecten
  • Tips en tricks voor het ontwikkelen van een videostrategie