blog

Videoplatform vs YouTube

Haal meer rendement uit je video's met een custom videoplatform

blog

Waarom zou je kiezen voor een eigen videoplatform als je YouTube gratis en voor niks kunt gebruiken? YouTube is het grootste videoplatform, heeft 1 miljard gebruikers per maand, en bovendien: YouTube is eigendom van Google. Dat moet wel goed zijn voor SEO, nietwaar? Dat klopt allemaal. Maar net zoals 'Google' geen allesbepalende marketingstrategie is, is 'YouTube' geen allesbepalende videostrategie. Laten we ons videoplatform eens vergelijken met YouTube. 
 

Verschillende platforms, verschillende doelen
Ons videoplatform en YouTube zijn erg verschillend. YouTube is ontworpen voor kattenfilmpjes, makers die geld willen verdienen met hun video’s en organisaties die in grote reclamecampagnes investeren. Het is absoluut goed om hier vindbaar te zijn, maar het is af te raden om op je eigen site ook YouTube video's te embedden. Ons videoplatform is exclusief voor bedrijven die hun video’s voor marketing-, support-, of verkoopdoeleinden op hun eigen website willen inzetten. Zonder de afleiding van YouTube. 

Ons videoplatform is ideaal video’s op de eigen site, terwijl YouTube een open social video platform is met de bijbehorende afleidingen.


Waar ons videoplatform beter in is
Ons platform is beter om video conversie te verbeteren, of de betrokkenheid ('engagement') bij je video's te verhogen. 

Door de koppeling met CRM-systemen als Salesforce kunnen video's op ons videoplatform een actieve rol spelen bij lead generation en lead nurture

De statistieken van ons platform leveren veel gedetailleerdere informatie dan YouTube. In plaats van incomplete data kun je precies zien hoe je publiek jouw video’s bekijkt en op welke manier ze er interactie mee aangaan. Je kunt de totale views van een video bekijken, of je kunt in detail zien hoe individuele kijkers jouw video’s bekeken. Welke stukken keken ze vaker en welke stukken slaan ze over. Je kunt zelfs kijkgedrag herleiden naar het e-mailadres van een kijker.

Door gedetailleerde video analytics kun je meer informatie halen uit het kijkgedrag van je bezoekers.


Waar YouTube beter in is
YouTube is beter wanneer bereik en vindbaarheid belangrijker is en wanneer vergroten van traffic naar je eigen site minder belangrijk is. Maar vergis je niet: YouTube-video’s genereren - door zoekopdrachten en via social media - verkeer naar YouTube.com. Dat betekent dat de interactie met jouw content niet heel effectief te meten valt en het minder waarschijnlijk is dat YouTube-kijkers bij jou terecht komen. 

Als je voor een FMCG (fast moving consumer goods)-merk werkt, of als consumenten met name offline interactie met jouw merk hebben, dan kan je de voorkeur geven aan bereik boven on-site interactie. Ook als je met een campagne de mond-op-mond reclame voor een merk wilt vergroten en controle over hoe mensen jouw video’s zien geen prioriteit heeft, dan is een keuze voor YouTube begrijpelijk.


Kan ik beiden gebruiken?

Ja (maar met een grote maar).
Veel bedrijven kiezen ervoor om ons videoplatform te gebruiken op hun websites om gebruik te maken van de geavanceerde tools en statistieken, maar zetten hun video’s vervolgens ook op YouTube om te profiteren van het bereik dat aanwezig zijn op YouTube geeft.

Die benadering valt te begrijpen, maar wees je ervan bewust dat video’s op twee plekken neerzetten soms leidt tot kannibalisering op zowel zoek- als socialgebied. YouTube eindigt soms hoger dan je eigen website als het gaat om competitieve keywords, en als gebruikers besluiten om de video op YouTube te sharen in plaats van de video op je eigen site, dan grijp je naast de gebruikers-gebaseerde tracking van ons videoplatform. Dit kan acceptabel zijn als je hiermee een groter bereik haalt, maar elk bedrijf moet zelf een goede inschatting maken of dit strookt met hun marketingprioriteiten.

Een groot nadeel van video's op YouTube: YouTube eindigt soms hoger dan je eigen website

Belangrijk om je te realiseren is dat YouTube niet alleen een videoplatform is, maar ook een sociaal netwerk. Als mensen video’s op YouTube bekijken, doen ze dat vaak  zonder enige context met betrekking tot die video of jouw merk. De kans is aanwezig dat het grote publiek dat YouTube afstruint jouw video niet helemaal begrijpt of op waarde schat. Gebruik van YouTube zou weldoordacht moeten zijn, als onderdeel van een brede videomarketing strategie, en niet als een soort verzamelplaats waar alle video’s geplaatst worden. Dat kun je dan beter doen op je eigen platform. 

Op YouTube heb je geen controle over de context waarin je video getoond wordt. Je video kan worden gevolgd door de aanbeveling om een video van je concurrent te kijken

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Kies je werkgebied en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom video op jouw vakgebied 

  • Trends & nieuwe technologie
  • Inspirerende en succesvolle videoprojecten
  • Tips en tricks voor het ontwikkelen van een videostrategie